Úplně poprvé se v České republice Noc literatury konala v roce 2009 v Praze. Až v roce 2012 se přidalo i Brno. Počínaje ročníkem 2014 už se zúčastnilo několik měst napříč republikou, jejichž počet každým rokem roste. Letos už jich bylo dokonce přes padesát. Přesné datum konání je pohyblivé, přičemž zpravidla je stanoveno na večer před počátkem Světa knihy – největšího knižního veletrhu konaného na území České republiky.
červená kniha.jpg
Co si pod pojmem Noc literatury představit?
Jedná se o sérii předčítání z nově vydaných knih evropských spisovatelů. Odehrává se na různých místech v daném městě. Každou ukázku čte slavná osobnost, ať už celorepublikově známá, či místně významná. Pro příklad v Mladé Boleslavi předčítali Vanda Hybnerová, , Ilona Svobodová, Jan Teplý, Miroslav Etzler, Daniel Bambas a dále herci mladoboleslavského divadla Lucie Matoušková, Eva Reiterová, Martin Hrubý a Milan Ligač.
káva a dort.jpg
Jak celá akce probíhá?
Začátky každého čtení jsou přesně dané, přičemž se opakují každých 40 minut, a to celkem osmkrát. Těchto čtyřicet minut je rozděleno na dvacet minut čtení, druhou půlku času máte na přesun na další zastávku. Většina předčítání probíhá v kavárnách, ale též v knihovnách, divadlech muzeích, galeriích, či radnicích. Chcete-li stihnout všechna, tak každé stanoviště navštívíte jednou. K dispozici jsou mapky s přesnými informacemi, ale určitě se neztratíte, půjdete-li s davem.
sezení v knihovně.jpg
Proč se zúčastnit?
Celá akce je velmi zajímavá, předčítající se dávají před začátkem s publikem do řeči, navíc jejich přednes je na velmi profesionální úrovni, najde se i prostor pro autogram a fotku. Po krátké procházce na další stanoviště si v jedné kavárně můžete dát kávu a dortík, ve druhé skleničku vína, posloucháte a necháváte se vtáhnout do děje předčítané knihy. Během večera zaplatíte jen to, co zkonzumujete. Vstupné je totiž zdarma, událost je organizována evropskými institucemi se zastoupením v ČR.