Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je stav, kdy je naměřená hodnota tlaku dlouhodobě, rozuměno v rámci týdnů, 140 na 90 a vyšší. Vyšší může být buď pouze jedna z hodnot, nebo obě. Onemocnění nejčastěji nedoprovází žádné symptomy a bývá odhaleno v lepším případě náhodou při měření tlaku lékařem za jiným účelem, v horším až poté, co se začnou projevovat důsledky neřešeného působení vysokého tlaku.
kontrola srdce
A co je vlastně důvodem škodlivosti vysokého tlaku? Především zátěž na cévy a srdce. Srdce musí při tomto onemocnění k pumpování krve do cév vyvinout mnohem větší sílu a vykonat více práce, což jej dlouhodobě přetěžuje. Takto vyčerpávané srdce je potom mnohem náchylnější k infarktu. Zvyšuje se i pravděpodobnost mrtvice. Vysoký tlak v samotném cévním systému navíc může zapříčinit i onemocnění ledvin, nebo poruchy mozku, konkrétně bývá spojován například s častějším výskytem demence. Nebezpečnost onemocnění zvyšuje i fakt, že bývá ve většině případů asymptomatické, a to až do momentu, kdy dojde ke kritickému poškození orgánů jmenovaných výše.
vysoký krevní tlak
Nad všemi možnými příčinami a vyvolávajícími faktory této civilizační choroby vědci stále pátrají, nicméně už dnes je jasné, že kromě genetiky, věku a etnického původu má velký vliv i strava a životní styl celkově. Nejčastějšími chybami, jež v tomto ohledu děláme, bývá trvalé přesolování. Sůl výrazně zvyšuje tlak a je to dost možná její nadužívání, které způsobilo, že kupříkladu odhadovaných 33% americké populace trpí vysokým tlakem. Další běžnou chybou životosprávy je nízký příjem ovoce a zeleniny. Negativní vliv má i nadváha, nedostatek pohybu a stres.
Ať už chcete jen preventivně pozměnit jídelníček, nebo vysokým tlakem trpíte, výrazně omezit byste měli alkohol, smažená a nadměrně slaná jídla. Důrazně nedoporučená je i konzumace potravin obsahujících vysoké dávky kofeinu, mezi které patří káva, černý i zelený čaj, tmavá čokoláda nebo kakao.
Snížit spotřebu je dobré i u bílého pečiva, uzenin a tučných nebo kalorických jídel. Ty tlak nezvyšují přímo, ale napomáhají nabírání na váze, a právě obezita je jedním z rizikových faktorů této choroby. Proto s chutí do toho – zdravější životní styl vás nejen uchrání před řadou onemocnění, ale zcela jistě se projeví i na vašem vzhledu a duševní pohodě.