Astronomické léto je za dveřmi, prázdniny doslova klepou na dveře a to je také čas, kdy začíná hlavní sezóna milovníků koupališť, aquaparků a bazénů. Každá vodní nádrž určená pro koupání však vyžaduje údržbu a součástí tohoto procesu je kromě prostředků bazénové chemie i filtrační zařízení a bazénový vysavač https://www.chlorito.cz/bazenovy-vysavac.

plavající žena v bazénu

K čemu je zapotřebí vysavač

Klasický vysavač na koberce uvádí do provozu většina domácností pravidelně několikrát v průběhu měsíce, na podlaze se nashromáždí množství nečistot počínaje jemnými částečkami prachu a konče drobky z pečiva, vlasy a také úlomky odumřelé vrstvy pokožky. To vše by bylo živnou půdou především pro bakterie a roztoče.

V bazénech zastávají tyto mechanismy podobně důležitou úlohu. V průběhu koupání a zároveň vlivem povětrnostních podmínek a venkovního prostředí dopadají na hladinu a uvolňují se do vody mechanické drobné i větší nečistoty, z nichž většina prochází filtrační patronou, kde se zachytí v písku, zeolitu, anebo v kartušové vložce. Rozptýlené drobné částice sice zachytí filtr, ale ty těžší kusy ihned dopadají na dno nádrže, kde se usadí, a filtrem neprojdou. V této fázi pak musí nastoupit právě speciální podvodní odsávací mechanismus.

Ten se uplatní i při výskytu vodní řasy, která se hubí algicidním přípravkem, a tyto drobné odumřelé mikroorganismy se pak nechají sloučit vločkovačem do větších celků. Následně dopadají na dno, odkud je vysavač pohodlně odsaje.
balonky na hladině

Jak často čištění dna provádět

Neexistuje přesné měřítko, jak často jej uvádět do provozu, záleží pochopitelně na frekvenci využívání bazénu, počtu koupajících se osob, na povětrnostních vlivech, bazénové chemii, výskytu řas apod. Ale v zásadě i z preventivního hlediska je vhodné alespoň jednou za 14 dnů provést důkladnou očistu dna. Existují tři druhy těchto přístrojů – ruční, poloautomatické a plně automatické, každý z nich má své přednosti i zápory, ale všechny plní základní funkci a tou je čisté dno, zbavené nežádoucích nečistot.